برای احداث یک ساختمان مراحل اجرای پی، اسکلت، سقف و... با دقت تمام و یکی پس از دیگری از روی نقشه ساختمان انجام میشود؛ برای به وجود آوردن فضای داخلی مناسب نیز باید ابتدا مراحل اصلی کار را مشخص کرد و به صورت برنامهریزی شده گام برداشت. متخصصان و طراحان برای طراحی یک فضای داخلی از ابتدا، خواه محیط زندگی یا کار باشد و خواه یک ساختمان تازه تاسیس یا قدیمی، با اصولی مهم پیش میروند. اگر میخواهید تغییراتی در محیط کار یا منزل خود ایجاد کنید، میتوانید با مطالعه اصول زیر و به کارگیری آنها تغییرات موردنظر را اعمال کنید.
•تهیه نقشه یا پلان اندازهگیری شده محیط
در نخستین گام برای طراحی یک فضا یا محیط، باید نقشه معماری آن را تهیه کرد. با این کار مساحت و شکل کلی فضای موردنظر مشخص میشود و میتوان ابعاد وسایل، چیدمان، سیرکولاسیون (گردش، رفت و آمد) محیطی، میزان نور و... را با توجه به نقشه مشخص کرد. اگر امکان دسترسی به پلان اصلی محل موردنظر برایتان وجود ندارد جای نگرانی نیست، میتوانید به راحتی و به صورت دستی، نقشه معماری محل را تهیه کنید و اقدامات لازم را بر روی آن انجام دهید.
با استفاده از یک متر، از یک گوشه فضا شروع به اندازهگیری محیط کنید و به سمت مقابل آن پیش بروید. توجه داشته باشید که در طی اندازهگیری دیوار یا کف، باید اندازه پنجره، ستون، کمد دیواری، شومینه، پله و هر چیز دیگری که سر راهتان قرار دارد را یادداشت کنید. به این ترتیب هر ضلع اتاق را که اندازه گرفتید به کمک یک خطکش ساده، خطی متناسب با آن بر روی صفحه بکشید و اندازهاش را نیز در کنارش قید کنید. اگر اندازه رادیاتور، پنجره، ستون و... را به دست آوردهاید آن را با زدن یک علامت، در محل خود روی خطی که رسم کردهاید نشانه و اندازهگذاری کنید. به همین ترتیب در طول فضا پیش بروید و اضلاع دیگر نقشه را تهیه کنید. در پایان وقتی به نقطه ابتدای اندازهگیری بازگشتید، یک نقشه ساده از محل موردنظرتان بهدست آوردهاید.
توجه کنید نقشهای را که متخصصان طراحی داخلی تهیه میکنند، جزئیات و اطلاعات زیادتری دارد مثل ارتفاع پنجره و رادیاتور، مقاطع مختلف ساختمان، باربر یا کاذب بودن دیوارها، محل قرارگیری ستونها در دیوار، محل عبور سیمهای برق یا لولههای آب و گاز، جهت باز شدن درها، شمال و جنوب ساختمان و... . اما برای تغییر دکوراسیون توسط افراد مبتدی، نقشه توضیح داده شده برای کارتان کافیست.
پس از ترسیم نقشه محیط، بهتر است چند کپی از آن تهیه کنید تا برای مراحل بعد، نقشه آماده را در اختیار داشته باشید.
•اندازهگیری وسایل در دکوراسیون جدید
اگر مبلمان، قفسه، تختخواب، میز و... را برای دکوراسیون جدید در نظر گرفتهاید بهتر است به صورت شماتیک یک مربع یا دایره را متناسب با فرمشان روی کاغذ رسم کنید و بعد اضلاع آنها را اندازه بگیرید و روی شکل منتقل کنید. به این ترتیب اگر زمانی بخواهید بدانید که مثلا ابعاد میز کارتان برای قرارگیری در محل خاصی مناسب است یا نه، دیگر نیازی نیست آن را با زحمت زیاد جابهجا کنید و نتیجه را ببینید، بلکه کافیست ابعاد فضای موردنظر را از روی نقشه بدانید و بعد آن را با اندازه میز کارتان مقایسه کنید.
به این ترتیب میتوانید با مقایسه ابعاد فضاها و وسایل، مکان مناسب را از نظر اندازه برای هر وسیله مشخص کنید. در ضمن اگر میخواهید وسیلهای بخرید، با دانستن ابعاد فضاها می توانید این کار را با اگاهی بیشتری انجام دهید.
•چیدمان وسایل در محیط
حال زمان جایگذاری و چیدمان وسایل در محیط است. قبل از انجام این کار، نگاه دقیقی به نقشه محیط بیاندازید و سعی کنید نقاط مناسب را برای وسایلی که اندازه گرفتهاید، بیابید. به این ترتیب با رعایت ملاحظات علمی و سلایق شخصی، چیدمانی از وسایل را در ذهن خود تجسم و بعد روی نقشهها به طور جداگانه رسم کنید، یعنی هر چیدمان بر روی یک نقشه مجزا. پس از آن، بر روی هر نقشه چیدمان، تغییراتی را که لازم است اعمال کنید تا سرانجام یک ترکیب رضایتبخش حاصل شود.
متخصصان، این مرحله را با مدلسازی فضا و وسایل آن و نرمافزارهای کامپیوتری انجام داده، چیدمانهای مجازی مختلفی را در محیط بررسی و سپس بهترین چیدمان را در فضای حقیقی اجرا میکنند.
نکته مهم اینکه، پیش از اجرای چیدمان در فضای حقیقی، دو عامل مهم «سیرکولاسیون» و «نور محیط» را میبایست در نظر بگیرید.
بررسی سیرکولاسیون در محیط
برای بررسی سیرکولاسیون در محیط، کافیست تصور کنید برای رسیدن به یک وسیله مانند میز، یخچال، مبلمان و... باید چه مسافتی را از محل ورودی فضا به سمت وسیله موردنظر طی کنید. سپس راه بازگشت و خروج از محیط را نیز بررسی کنید. توجه داشته باشید که مسیر بازگشت به استثناء فضاهایی که درهای ورود و خروج جداگانه دارند، در باقی موارد با مسیر رفت یکی است.
میتوانید در نقشههای کپی شدهتان، این مسیرها را با فلشهای سادهای مشخص کنید. پس از بررسی سیرکولاسیون تک تک وسایل، به بررسی سیرکولاسیون ترکیبی بپردازید؛ مثلا در نقشهتان مشخص کنید که اگر بخواهید از در ورودی به سمت میز مطالعه بروید و سپس به کمد مراجعه کنید و در آخر از محیط خارج شوید چه مسیری طی میشود.
اگرچه این مرحله کمی وقتگیر است اما به راحتی مشکلات چیدمان را نشان میدهد، مثلا اگر فضای عبور میان دو وسیله را مسدود کردهاید یا برای استفاده از وسیلهای فضای موردنیاز را در نظر نگرفتهاید، میتوانید به راحتی و پیش از اجرا آن را تصحیح کنید.
بررسی نیازهای نوری در محیط
حالا به نقشه نهایی و اصلاح شده چیدمان خود دقت کنید. سعی کنید با بررسی فعالیتهایی که قرار است در محیط انجام شود، نیازهای نوری آن را نیز مشخص کنید. برای مثال در نظر بگیرید در چه مکانهایی نیاز بیشتری به نور احساس میشود و چراغهای مطالعه و آباژورها باید در کجا قرار بگیرند.
فعالیتهای مختلف نیازهای نوری متفاوتی را میطلبد پس باید در نظر گرفت آیا منابع نوری در همه جا به طور مناسب قرار گرفتهاند یا باید در آنها تغییراتی اعمال کرد.
اگرچه سیمکشیهای برق یک ساختمان از پیش تعیین شده و محل قرارگیری منابع نوری نیز از قبل در نظر گرفته شدهاند، اما میتوانید با تعویض یا ترکیب لامپهای نقطهای، هالوژنها و... مشکلات روشنایی محیط را برطرف کنید.
گاهی لازم است برای اتاق کار، نورپردازیهای سقفی بیشتری در نظر گرفته شود یا برای نورپردازی بر روی تابلوها از هالوژن استفاده کنید، در این صورت میتوانید از یک برقکار برای سیمکشیهای موردنظر کمک بگیرید. فقط در نظر داشته باشید که میزان نور با میزان فعالیتی که در نظر دارید هماهنگ باشد، در غیر این صورت اختلالات بینایی ایجاد میکند و برای چشم خستهکننده خواهند بود.
اکنون که با مراحل اساسی طراحی داخلی آشنا شدید، میتوانید با برنامهای دقیق و گامهایی منظم، برای اجرای ایدههای خود در محیط موردنظرتان اقدام کنید.
یک ایده
تمرین چیدمان «از کوچک به بزرگ»
اگر میخواهید در محیط زندگی یا کار خود تغییراتی ایجاد کنید و نمیدانید از کجا و چگونه شروع کنید، ایده این شماره به شما کمک خواهد کرد.
در نظر داشته باشید اگر مایلید برای ایجاد تغییرات موردنظرتان، وقت کافی صرف کنید و یک کار اصولی انجام دهید، میتوانید مطابق مطلب آموزشی شرح داده شده عمل کنید و گام به گام با آن پیش بروید. اما اگر برای شروع کار و تمرین میخواهید وقت کمتری صرف کنید، پیشنهاد میکنیم از تغییرات کوچکتر شروع و سپس به ایجاد تغییرات بزرگتر بپردازید؛ زیرا گاهی یک تغییر کوچک و پیش پا افتاده هم میتواند تحول زیادی در محیط به وجود آورد؛ ضمن اینکه اگر نتیجه مطلوبی حاصل نشد، مشکل چندانی به وجود نخواهد آمد.
برای مثال میتوانید به جابهجایی بپردازید و وسایل اتاق خواب، نشیمن، آشپزخانه و چیدمان اشیاء روی میز یا داخل کمدها را تغییر دهید. البته حتما این نکته را در نظر داشته باشید که برای این کار فقط زیبایی یا ترکیببندی ظاهری اشیاء کافی نیست، بلکه کاربرد تک تک وسایل، فضای موردنیاز برای استفاده از آنها و... را نیز در نظر داشته باشید. این یک تمرین بسیار ساده، اما مفید است.
اگر در فضای کوچک داخل کمد، کشو یا روی میز کارتان، نتوانستید برای زیباتر شدن و استفاده راحتتر از وسایل موجود در فضا، به یک چیدمان منطقی و صحیح دست یابید، مطمئنا در موارد بزرگتر مثلا تغییر دکوراسیون اتاق خواب یا نشیمن نیز با مشکلات زیادی روبهرو خواهید بود و باید برای رفع این مشکل اطلاعاتتان را بالا برده یا از متخصصان این رشته کمک بگیرید. اما اگر به یک چیدمان منطقی و حساب شده رسیدید و پس از مدتی، شلوغی و سردرگمی در آن فضای کوچک جای خود را به زیبایی و راحتی داد، میتوانید با اعتماد به نفس بیشتری به ایجاد تغییرات بزرگتر بپردازید.
منبع خبر: مجله منزل
نظرات شما عزیزان:
برچسبها: <-TagName->